Shakshuka

Datum 2015-01-31 Tid 18:19:00 / 0 Kommentarer / Kategori: Frukost
Imorse firade vi att vår pappa ska fylla 51, med shakshuka och annan god brunchmat. 
 
 
 
 
 
Shakshukan är, som sagt, en israelisk frukosträtt gjord på tomater, paprika pocherade ägg och fetaost. Den här blev väldigt bra! Här kommer receptet (som, räckte till ungefär 4 personer):
1 vitlöksklyfta 
2 små gula lökar 
2 paprikor 
2 burkar hela tomater i tomatjuice 
1 aubergine 
1 halv kruka färsk persilja 
100 g fetaost 
4 ägg 
1/2 matsked ingefära (helst färsk) 
1/2 matsked kanel
1/2 matsked kardemumma
1 matsked paprikapulver 
1 tesked cayennepeppar 
3 dl grönsaksbuljong 
 
Salt och peppar efter smak
Olivolja till stekning
 
Gör såhär:
Fräs pressad vitlök och hackad gul lök i en gjutjärnsgryta. När löken mjuknat häller du på tomatkonserverna. Tillsätt tärnad paprika och aubergine. Häll i alla kryddor samt buljongen och låt puttra i ungefär 15- 20minuter. Klipp i hälften av persiljan och rör om. Knäck ner äggen försiktigt i grytan, se till att inte röra på de för mycket då de ska pocheras (kokas utan skal i princip). Se till att de har lite gryta över sig, annars kommer de inte stelna helt. När äggen blivit pocherade (stelnat) är shakshukan klar och du kan toppa den med fetaosten och resten av persiljan.
 
Låt den svalna och ät med lite bröd! 
 
 

RSS 2.0