Sixten & Frans

Datum 2015-10-24 Tid 11:25:00 / 0 Kommentarer / Kategori: Inspiration
Jag och vår kära far besökte Sixten och Frans på Kungsholmen häromdan. Som att vandra raka vägen in i en hipsters vardagsrum och avnjuta en (väldigt prisvärd) supermiddag! Love it!
Vi åt jordärtskocksgnocchi med svamp, ruccola och parmesan, så gott! 
Kan verkligen rekommendera! Fridhemsgatan 43 är adressen.
 

Trevlig lördag!
Julia
 

Värmande tomatsoppa

Datum 2015-09-30 Tid 23:46:00 / 0 Kommentarer / Kategori: Varmrätter
Med hösten kommer även förkylningar. Precis det har drabbat mig och medan min syster glider runt i Kambodja går jag här och knaprar halstabletter och nyser. 
Men, men, man får göra det bästa av situtaionen och vad passar väl då bättre än en riktigt het, mustig soppa att ge sin lilla sjuka hals.
 
Enkelt och gott, precis som det ska va!
 
 
 
 
 
 
 
Toppa gärna med fetakräm, (rör ihop matlagningsyoghurt och feta)
 
Tomatsoppa
 
Ingredienser: 
 
1 1/2 kg körsbärstomater
3 msk olivolja
salt och peppar 
1 röd chili (2 om man vill ha den starkare)
4 vitlöksklyftor
2 rödlökar
5 dl vatten 
3 grönsaksbuljongtärningar
1 skvätt balsamvinäger
 
Gör såhär:
 
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj av tomaterna, plocka bort det gröna och lägg i en ugnsfast form. 
Hacka sedan chili och vitlök och lägg i formen, på med olivolja, salt och peppar. När allt blandats runt ordentligt ska det in i ugnen i ca 15 min (högt upp).
Hacka under tiden rödlökarna och fräs i en kastrull i en skvätt olja. Ta ut tomaterna occh lägg i dem i kastrullen tillsammans med kokande vatten, buljong och balsamvinäger. Låt koka ihop ca 5 min och salta och peppra efter smak. Fram med stavmixern och kör runt ordentligt så att soppan blir slät. Toppa med fetakräm och njut!
 
//Jullan 

Green papaya salad

Datum 2015-09-26 Tid 12:53:51 / 0 Kommentarer / Kategori: Varmrätter
Hej! 

Nu kommer ett recept vi plockade på oss i Vietnam. Kanske lite somrigt men denna sallad är så himla goda att jag kan inte låta bli att skriva receptet ändå. Vi fick laga den på matlagningskursen i Hoi An. 

Det är en grön papayasallad som är en väldigt vanlig rätt i Vietnam. Man kallar den grön för att papayan är omogen och därav grön (så ni får leta efter lite hårdare papayas i mataffären). Rätten serveras traditionellt med räkor, men man kan lätt byta ut det mot kyckling eller fisk. När ni river papayan vore det bra med grönsakshyvel som kan göra längre strimlor. Så att strimlorna blir långa och fina, men har ni ingen sådan går såklart ett vanligt rivjärn bra. 





Green papaya salad 

För fyra personer 

Du behöver: 
400 g omogen papaya (eller mango/gurka) 
1 morot 
50 g finhackad vårlök 
2 matskedar vitvinsvinäger 
1 matsked rapsolja 
2 matskedar krossade jordnötter 
1 matsked rostade sesamfrön 
1 tesked grönsaksbuljongpulver
1 matsked sesamolja 
1 tesked paprikapulver 
100 g färsk mynta 

Två nävar stora tinade räkor (mer eller mindre)

Dressing: 
2 klyftor pressad vitlök 
1 finhackad chili
1 matsked socker 
1 matsked limejuice 
1 matsked fisksås 

Gör såhär: 
Riv papayan, moroten. Lägg i en kökshandduk och pressa ut saften. Blanda med vitvinsvinägern. Mixa alla ingredienser till dressingen och häll över grönsakerna. Låt stå i kylskåp i minst en timme. 

Värm rapsolja i en stekpanna. Lägg i paprikapulver, grönsaksbuljong, sesamolja, vårlök, räkor och stek i ungefär 30 sekunder. 

Ta ut grönsakerna och häll på räkorna. Garnera med mynta, sesamfrön samt jordnötter. 

SMASKIGT, det kan jag lova. 

PUSS 


Cooking class

Datum 2015-09-20 Tid 11:31:24 / 0 Kommentarer / Kategori: Inspiration, Varmrätter;
Käraste blogg! Nu ska ni få höra: vi har varit på matlagningskurs här i Hoi An och det var magiskt! 

Det hela började med att vi cyklade till den lokala matmarknaden med "Han" (men det var en hon) som vår lärare hette. Det var bara jag och mina två kompisar med på denna kurs så det blev som en privatlektion. 

På matmarknaden gick vi runt, luktade på koriander, thaibasilika, klämde på vintermeloner, morning glory, böngroddar, papaya, färsk gurkmeja, majrovor, risnudlar, vietnamesiska pannkakor gjorda av rismjöl och fyllda med räkor, fick lära oss att lossnar bladen från ananasen lätt så är den söt annars är den inte mogen än, samt massvis av nödvändig kunskap. 


En kvinna som förbereder pannkakor. 


Pak choi kände man ju igen


Risnudlar


Finfina snäckor

Vi fick pröva på lite Vietnamesiska efterrätter också. Man äter (hör och häpna) svarta bönor, mungbönor, majs och andra olika baljväxter varma blandade med socker och andra kryddor (som ingefära och citron) till efterrätt. 

Min favorit (se bilden ovan) var en med majs och sötpotatis i. Det smakade lite som söt gröt. Kanske inte en gourmet efterrätt om jag ska vara ärlig, lite mer som risgrynsgröt. Väldigt spännande var det i alla fall. Vi prövade även tofu glass med sirap och en efterrättssoppa gjord på sesamfrön och jordnötter. 



Den första rätten vi fick laga, väl tillbaka från marknaden, var friterade vårrullar. Olika grönsaker (ärtor, morot, majrova, lök) hackades tillsammans med grönsaksbuljong. 

Fyllningen las i rispapper och friterades i rapsolja. 



Vi åt rullarna med mynta, koriander och sallad runt omkring. Det var riktigt gott med färska kryddor på det friterade. 

Den andra rätten var Vietnams nationalrätt "Phò". En nudelsoppa som nästan bara äts till frukost. Vi kokade vår egna buljong, med stjärnanis, ingefära, vitlök, socker, chillipasta, ben från fläsk och kanel. Det fick koka i cirka 1 timme. 



Soppan toppades med lime, mynta, koriander och lime. Himla gott var detta också. Önskar att det var en standard frukosträtt i Sverige också. 

Vi gjorde även två rätter till, som kommer i ett annat inlägg. 

Puss från Minna! 

Risotto

Datum 2015-09-19 Tid 15:18:56 / 0 Kommentarer / Kategori: Varmrätter
Risotto. En riktig höstfavorit. Har ett superbra grundtrecept som man sedan kan variera precis som man vill. Igår blev det med butternutpumpa och timjan. Annars funkar det ju med svamp, skaldjur, rödbetor och annat smarrigt. 
Risotto ska vara sådär härligt krämig men riskornen ska ändå behålla en aning tuggmotstånd längst in. Hemligheten är att successivt hälla på buljongen och låta riset dra åt sig vätskan lite åt gången. För detta krävs tålamod och uppmärksamt rörande i grytan så att det inte bränner fast. Lite enformigt men så värt det!
 
Till förrätt kokade jag ett par kronärtskockor, oldie but goldie!
Färsk timjan, bästa doften.
 
Ingredienser: 
 
1 liter buljong (grönsaks i mitt fall men ta det som passar)
smör 
olivolja
1/2 butternutpumpa
1 finhackad gul lök
1/2 stånd selleri 
2 finhackade vitlöksklyftor
400 g risottoris 
3 dl vitt vin 
salt
peppar
1 stor klick smör
90 g färskriven parmesan 
 
Koka upp en liter buljong. Skär upp pumpan i små bitar. Fortsätt sedan med att hacka upp löken, vitlöken och sellerin fint och låt detta "svettas" lite i en gryta tillsammans pumpa, olivilja och smör. Vänta till alltsammans mjuknat en aning (men det ska inte ta färg.)
Tillsätt därefter riset rör runt ordentligt så att det inte bränner. Efter någon minut, häll på vinet och låt det koka in i riset.
Nu börjar processen att få fram den perfekta konsistensen på riset. Detta görs genom att hälla på lite buljong åt gången och efter varje gång låta det koka in i riset innan du adderar mer. Det här tar cirka 20 min. Under tiden kan du smaka av med salt och peppar. När buljongen tagit slut, smaka av om riset fått en bra konsistens, om inte kan du tillsätta lite mer kokande vatten. 
När riset är klart, klicka i en stor klick smör och riven parmesan och rör om ordentligt. Lite timjan på toppen och härligheten är färdig att avnjutas. 
 
Hej från Julia 

Sallad med sötpotatis och fetaost

Datum 2015-09-14 Tid 20:42:12 / 0 Kommentarer / Kategori: Varmrätter
Bara för att sommaren är över behöver man inte sluta laga goda, fräscha sallader. Det är bara att "hösta" till dem lite. Som den här lilla rackaren med ugnsrostad sötpotatis, feta och granatäpple. Hoppas det ska smaka!

Ingredienser:
 
Sallad:
 
800 g sötpotatis
1 msk riven ingefära
2 vitlöksklyftor
salt
peppar
olivolja
1 förpackning linser (eller koka själv)
200 g feta
1 påse bladspenat
1 granatäpple
1 röd paprika
 
Dressing:
 
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk balsamvinäger
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär sötpotatisen i bitar. Lägg upp den på en plåt, på med pressad vitlök, ingefära, salt och peppar och vänd runt potatisarna så att alla blir täckta. Skjuts in i ugnen! (ca 30 min)
Under tiden blandar du ihop resten av salladen, dvs. spenat, linser och paprika. Plocka ur kärnorna ur granatäpplet. Blanda sedan dressingen och häll över salladen. På med rostad sötpotatis, smulad feta och granatäpple. Done!
 
//Julia

Laos

Datum 2015-09-14 Tid 11:33:52 / 0 Kommentarer / Kategori: Inspiration
Hej från min resa i Asien! 

Dagarna har varit intensiva och mycket god mat har prövats på. Både ormsoppa i Hong Kong, fantastiska räkor och vårrullar i Hanoi. I Laos har vi ätit supersmaskigt soltorkat kött, fläskkorv kryddat med citrongräs från Luang Prabang och fantastiska pomelos. Här kommer lite snapshots från Laos mat. 


I Laos behöver man aldrig vara hungrig. De är experter på streetfood. Kycklingspett bland annat, säljs i varje hörn. 

Fresh springrolls! Drömmigaste drömmen. 


Små söta goda bananer. 

Äggen är en viktig basvara i Laos. 


En hel hink chilli. 

Puss puss från Minna! 

Ps, ber om ursäkt för bildkvaliteten. Ni får stå ut i två månader till med den. DS 


Pasta med fetaost och fikon

Datum 2015-09-12 Tid 09:34:00 / 0 Kommentarer / Kategori: Varmrätter
Pasta, pasta, mera pasta! Älskar pasta, enkelt, gott, mysigt osv.
Testade en variant med fikon, nötter och feta, mycket smarrigt! Går på nolltid dessutom.
(4 pers)
Ingredienser:
 
spaghetti för 4 personer
3 vitlöksklyftor
4 dl vitt vin
1 citron, skal och saft
1 påse bladspenat
250 g fetaost
200 g valnötter
5 färska fikon i klyftor
 
Gör såhär:
 
Koka pastan och ställ åt sidan. Pressa sedan vitlöken och fräs den i olivolja i en stekpanna med höga kanter. Tillsätt därefter vin, citronsaft och skal. Låt det puttra i någon minut och smula därefter i fetaosten, (spara en liten bit till topping). Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Häll över spenaten i pannan med fetaost och rör runt. Ta fram en stor skål/fat och lägg i pastan, häll över såsen och blanda om ordentligt. Toppa med valnötter, smulad fetaost och fikon.  

Frikadeller i tomatsås

Datum 2015-09-06 Tid 18:02:30 / 0 Kommentarer / Kategori: Frukost
Tänkte dela med mig av en riktig Lady och Lufsen-måltid. Pasta med pestofrikadeller på lammfärs, godaste jag gjort på länge faktiskt. Testa!!
 
Ingredienser:
 
100 g grön pesto
1/2 dl ströbröd
400 g lammfärs
4 vitlöksklyftor
2 tetror passerade tomater
1 dl vatten
2 citroner
2 msk honung
75 g pinjenötter
250 g pasta
parmesan
 
Gör såhär:
 
Rör ihop färsen med pesto och ströbröd, salta och peppra och rulla sedan till bollar.
Hacka vitlöken fint och fräs i olivolja i en gryta. Tillsätt sedan tomaterna och vattnet. Låt det puttra medan du river skalet av citronerna och tillsätter detta tillsammans med saften från en citron. I med honung, salt och peppar och låt det hela stå på låg värme, ju längre desto bättre!
Under tiden kokar du pastan och rostar pinjenötterna i en torr panna. Lägg i frikadellerna i tomatsåsen och låt dem puttra i ca 5 min. Lägg upp pastan på ett fat och häll över tomatsås och frikadeller. Toppa med riven parmesan och pinjenötter. Servera med ruccolasallad.
 
Ciao!
Julia 

Avsked

Datum 2015-09-01 Tid 09:41:35 / 0 Kommentarer / Kategori: Inspiration
Nu kommer det sista inlägget innan jag åker iväg på en resa genom Asien och Australien. Bloggen kommer uppdateras så gott det går under tiden. Jag avslutar med ett litet inlägg med inspirationsbilder från gårdagens bubbelbrunch och en middag på der gröna caféet The Green Queen på Norr Mälarstrand. 
 
 
The Green Queen var mediokert men får ett stort plus för fin inredning. 
 
Det mesta på menyn är glutenfritt, sockerfritt samt laktosfritt. 
 
Rawfoodbollar samt bovetewraps. 
 
Man kan få chiapudding till frukost om man vill. 
 
En sallad med fårost, sötpotatis, oliver, quinoa och pumpamajonäs. 
 
Vi kunde sitta ute, under de kulörta lyktorna och äta middag. 
 
Ha det så bra nu! Kram från Minna

FLFL

Datum 2015-08-31 Tid 18:38:00 / 0 Kommentarer / Kategori: Inspiration
Det levantinska köket är ett av mina favorit kök. Därför blev jag glad när jag såg att de öppnat en restaurang med just rätter därfirån, på Nytorget i Stockholm. Stället heter FLFL Levantine kitchen. Det är ett riktigt hipstermekka , med mycket bra mat och skön atmosfär. 
 
 
Man kan dinera i solstolar. Alltid ett plus. 
 
De har en spektakulär salladsbar med tahinidressing, majrovor, rödkålssallad, oliver och lite annat. 
 
Sallad med matvete, russin, mangold, aubergine, blomkål och dressing gjord på apelsin och dadlar.
 
Hummus med varma kikärtor och ägg. 
 
Rekommenderas! 
 
PUSS FRÅN MINNA 
 

Råkultur

Datum 2015-08-30 Tid 19:16:00 / 0 Kommentarer / Kategori: Inspiration
I fredags var jag och min kära syster på dejt på Råkultur, mumsade sashimi och drack rosé och njöt av en av de sista sommarkvällarna. Maten är fantastisk och även väldigt prisvärd, hittas på Kungstensgatan 2.
 
Sashimin på makrill... disco i munnen, måste testas!
Trevlig söndag från Julia!

Bobergs matsal

Datum 2015-08-30 Tid 10:23:00 / 0 Kommentarer / Kategori: Inspiration
Åker du högst upp i varhuset NK så kommer du till Bobergs matsal. Den krogen har legat där sen urminnes tider (1915 närmare bestämt). Ett bra ställe när man vill fira. Eller sörja att en familjemedlem (jag) kommer åka till Koh Tao på yoga retreat, äta Hello Kitty mat i Hong Kong, dyka på Australiens kust och lite annat, i över tre månader. Sörja kanske är fel ordval vid närmare eftertanke. 
 
Det var i alla fall dit familjen Torstensson begav sig igår, för den sista måltiden. Den bestod av torsk, tartar, röding, räksallad, öppen omelett samt en charmig franskbrytande servitris.
Gott med surdegsbröd och brynt smör
 
Mycket fin utsikt. 
 
Tartar på sotad gödkalv med syltade kantareller, pistage & grillad gurka som serverades med sallad på ärtor, bondbönor, mynta & getost. 
 
Sallad på handskalade räkor från Smögen med forellrom & lantägg ”64°”, kryddig Rhode Islanddressing med gräslök serveras med gurka, avokado, torkat rågbröd, vinägrett på dill, svartpeppar- & citron. Samt råkost på fänkål & grön sparris.
 
Bakad röding från Jämtland med smörstekta gula kantareller, gräddig kräftfumet, krondill, svartrotskräm samt lök inkokt i ljus lageröl. Den gräddiga kräftfumeén var HELT otrolig. 


Ångad torsk med kaviar som serverades med kompott på syrad gurka & spetskål samt vichyssoise smaksatt med ostron & muscadetvinäger.
 
Dessertbordet. 
 
Avslutningsvis vill jag säga att JA allt smakade så gott som det såg ut. Verkligen vällagad mat, Boberg vet fortfarande vad han håller på med. Hatten av till Björn Frantzén som nuförtiden står bakom Bobergs matsal på NK. 
 
Glad söndag från Minna

Paradiset

Datum 2015-08-29 Tid 15:32:00 / 0 Kommentarer / Kategori: Inspiration
Både jag och Minna har länge gått och ylat efter ett svenskt svar på Whole Foods. Och plötsligt hände det, Paradiset på Brännkyrkagatan 62-64 är en stor härlig matmarknad med ypperligt (mestadels ekologiskt) sortiment. Skulle kunna gå och vrida och vända på burkar i timtal därinne om ingen stoppade mig. Som pricken över i har de även en foodcourt på övervåningen med massa smaskens. Väl värt ett besök med andra ord!
 
//Julia

Boqueria

Datum 2015-08-27 Tid 11:07:51 / 0 Kommentarer / Kategori: Inspiration
Igår var det onsdagsmiddag på tapeten. Tapasrestaurangen Boqueria levererade som vanligt. Det bjöds på en parad av bläckfisk, minihamburgare, knivmusslor och croquetas. Några kannor sangria på det och kvällen var fulländad.
Hamburguesas (en favorit!)
Knivmusslor spicy lemon garlic
Grillad spetskål med kantareller och macadamianötter.
Ni hittar denna pärla på Jakobsbergsgatan 17!
Julia
 

Beijing 8

Datum 2015-08-26 Tid 12:00:00 / 0 Kommentarer / Kategori: Inspiration

Vill ni ha ypperlig inredning och himmelska dumplings bör ni bege er till Hornstull. Där ligger nämligen den asiatiska restaurangen Beijing 8. Så igår bestämde jag och Julia att det var dumplingtisdag och begav oss mot Hornsbruksgatan.

 

 

Vi beställde in lite olika sorters dumplings fyllda med bland annat anka, grönsaker och lax. Tillbehören blev misobuljong, ångad broccoli med vitlök och edmamebönor. Även två såser med plommon/ingefära (himmelsk) och chilli/koriander. 

 

Menyn. Man får plocka och blanda som man vill, som asiatiska tapas eftersom alla rätter är så små. 
 
Som sagt; väldigt snygg inredning. 
 
Ångkokare av bambu som man kan köpa med sig hem. Gör att man kan få mjuka grönsaker som samtidigt behåller sin krispighet.
 
Man får välja om man vill ha sina dumplings friterade, ångade eller stekta. Jag gillar de bäst ångade. 
 
Stekta dumplings
 
Misobuljong
 
Ni hittar Beijing 8 på Hornsbruksgatan 26 (men de finns även på Grev Turegatan 1 och på Kungsgatan 25).
 
Puss från Minna

Sallad med blåbär och lax

Datum 2015-08-24 Tid 15:14:46 / 0 Kommentarer / Kategori: Varmrätter

Här kommer en sallad jag åt för några veckor sedan. Den bestod av strimlad vitkål, tomat, varmrökt lax och blåbär. Allt toppades med hemmagjord hollandaisesås. Snabbt och enkelt! Perfekt lunchmat. 

 

 
 
Hejdå från Minna

Tea time

Datum 2015-08-22 Tid 12:19:00 / 0 Kommentarer / Kategori: Frukost
 
I torsdags var det tid för te hos Torstenssons. Det var ett "afterafternoon tea" (för att det började kl 18) med ett långbord av fika. Vi bjöd på sötpotatiskaka, muffins med broccoli och feta, veganska tartletter med äpple och kanel, snittar med färskost skinka och dijonsenap, rawfoodbollar med smak av kokos och apelsin, nektarinpaj, vattenmelon, bananscones, vanliga scones och såklart litervis av te. 
 
Nektarinpaj. Degen är gjord på mandemjöl och havregryn. 


Matiga muffins med feta, broccoli och morot
 
Klassisk kladdkaka 
 
Mycket god sötpotatiskaka
 
Snittar på danskt rågbröd 
 
 
 
Veganska tartletter med äpple
 
4 tartletter
 
Ingredienser 
 
Botten 
1,5 dl havregryn 
1,5 dl solrosfrön
10 urkärnade dadlar
1 nypa havssalt
2 matskedar kokosolja
2 matskedar malen kardemumma
 
Fyllning
1 dl solrosfrösmör eller mandelsmör 
 
Topping 
2 röda äpplen 
1/2 citron
4 matskedar kanel 
4 matskedar honung
1 nypa havssalt 
 
Gör såhär: 
Sätt ugnen på 200 grader. Rosta solrosfröna gyllenbruna i en stekpanna.
 
Mixa havregryn, solrosfrön, kokosolja, dadlar, salt och kardemumma i en matberedare. När degen mixats väl, ta ut den och forma 4 små bottnar på ett baklåtspapper. Tryck ut degen med handen. Sätt in plåten i ugnen. Grädda i ungefär 10 minuter. 
 
Ta bort kärnhusen från äpplena och skär i tunna skivor. Lägg skivorna i en skål tillsammans med honung, saften från citronen, salt och kanel. Blanda runt och se till att skivorna "marineras". 
 
När bottnarna förgräddats, ta ut de och bre på solrossmör/mandelsmör. Lägg äppelskivorna på bottnarna och sätt in i ugnen i cirka 15 minuter. Tills äpplet fått färg.
 
Ta ut och ät tillsammans med glass! 
 
Ha en bra lördag nu. Puss från Minna
 
 

Kalf Hansen

Datum 2015-08-20 Tid 15:18:00 / 0 Kommentarer / Kategori: Inspiration

En av mina favoritrestauranger för tillfället ligger på Mariatorget och heter Kalf Hansen. Den är dansk, ekologisk och hälsosam. De jobbar bara med råvaror efter säsong och har en mycket liten men kvalitativ meny.

 

Man får välja mellan olika sorters frikadeller (kött, fisk eller vegetariska) som serveras med säsongens varma grönsaker, som sallad eller i en tunnbrödsrulle. Det finns även soppa och annat gott. Restaurangen ligger på ett optimalt ställe på söder och är väldigt prisvärt. Besök besök besök hörni! 

 

Adressen är Mariatorget 2. 

 

Lite olika såser att välja på. Rabarber chutney, aioli, basilika färskost och så vidare. 
 
Menyn
 
Sallad med fiskfrikadeller och basilika färskost
 
Köttfrikadeller med säsongens varma rotfrukter och majonäs. 
 
 PUSS från Minna för Julia är i Grekland och lever loppan 

Den dekadenta rödbetskakan

Datum 2015-08-16 Tid 09:18:00 / 0 Kommentarer / Kategori: Sött

Saftig och smakrik. Så skulle jag beskriva det eminenta receptet på rödbets- och chokladkaka som nu kommer. Varför den kallas dekadent (den heter så i originalreceptet från Green kitchen stories) har jag lite svårare att svara på. Kanske är det den bittra eftersmaken av rödbeta som kakan ger eller för att det låter mer spännande helt enkelt.

 

En klassisk mörk chokladkaka är det i alla fall som alltid gör succé. Med rödbetorna i blir den mycket roligare, pyttelite mörkrosa samt nyttigare. Hur bra som helst.

 

Rödbetorna i vår kaka är köpt på den supersöta lilla gårdsbutiken som ligger nära vårt lokala jordgubbssjälvplock. Där kan man frossa i massor av grönt och annat.

 

Zucchini, rabarber, lök och rödbetor
 
Olika bönor och färskplockad gurka
 
Massvis med ägg
 
Fina majskolvar
 
Rödbetor som snart ska bli kaka
 

Rödbetskaka med choklad

 

Ingredienser

2 dl solrosolja

2 dl flytande ljus sirap

100 g mörk choklad (minst 70 %)

Ca 5 dl riven råa rödbetor

3 ägg

3,5 dl dinkelmjöl

2 matskedar bakpulver

3 matskedar kakao

En nypa havssalt

 

Gör såhär

Sätt ugnen på 175 grader. Värm oljan på mycket låg värme i en kastrull. Tillsätt sirap samt choklad och låt det smälta ihop. Ta bort från plattan. Tillsätt rivna rödbetor. Vispa ihop äggen i en separat skål och tillsätt sedan de i chokladsmeten.

 

I en annan skål -  blanda mjöl, salt, kakao samt bakpulver. Blanda ner mjölblandingen i chokladmeten. Olja in en ugnsform, och häll i smeten. Ställ in i ungen i ungefär 25 minuter.

 

Ta ut, låt svalna och ÄT! Tillsammans med lemonad eller något annat svalkande. 

 

 
HAPPY SUNDAY, önskar Minna 

Fattiga riddare med vinbär och vit choklad

Datum 2015-08-14 Tid 10:59:00 / 0 Kommentarer / Kategori: Sött
 
Hängde på landet ett par dar i början på veckan. Mycket matlagning, brygghäng och lantluft. Har massa bär och grönsaker i trädgården som bara ropar efter att bli plockade. Tog tag i saken och gjorde en jättefräsch augusti-efterrätt med massa röda vinbär och annat gott. Recept finnes lite längre ner.
 
 
Fattiga riddare med vinbär och vit choklad
 
Ingredienser:
(6 stycken)
 
Fattiga riddare:
6 skivor rostbröd
2 ägg
4 dl mjölk
2 dl mjöl
1 tsk salt
 
4 msk socker
röda vinbär att toppa med
 
Vit chokladcreme:
200 g vit choklad
400 g gräddfil
 
Gör såhär:
 
Smält chokladen över vattenbad och blanda ihop med gräddfilen.
Skär bort kanterna på brödet. Vispa ihop ingredienserna (utom sockret) till de fattiga riddarna till en jämn smet. Låt bröden ligga i smeten i ett par minuter och suga åt sig smeten. Klicka i lite smör i en het stekpanna och stek bröden på båda sidor till de får fin färg och krispig yta. Lägg upp på fat, strö över lite socker medan de är varma och klicka på cremen samt toppa med bär, voila!
 
Julia
 
 

Aruba, Jamaica, ooh I want to take ya

Datum 2015-08-11 Tid 10:20:00 / 0 Kommentarer / Kategori: Inspiration
Här kommer ett långt inspirationsinlägg om vår karibiska matfest i lördags. Först hade vi lite problem med att anpassa oss till det karibiska temat, för vad är typisk karibisk mat egentligen? Efter en del googlande kom vi fram till att karibisk mat har mycket exotisk frukt i sig, limesmak och det grillas en hel del.

 

Så i lördags grillade vi tills alla luktade rök och gjorde säkert av med minst 30 limefrukter och 7 ananaser. Vi åt maten i det perfekta sommarvädret. Maten var god, kvällen var så mysig och jag äter gärna mer karibisk mat i framtiden. 

 

Utanför huset på landet
 
En mycket ung Pablo Escobar (även känd som vår syssling Hannah) blandar mojitos 
 
Det var kalasstämning då många släktingar har fyllt år under sommaren
 
Mojitos! 
 
Vi grillade rotfrukter igen. Denna gång blev det pumpa, sötpotatis och rotselleri 
 
Baby back ribs som marinerats under natten och sedan fick ligga på grillen. 
 
Salsa med hackad mango, paprika, ananas och strömming som friterats i öl (fisken kanske inte är det mest karibiska, men pappa ville visa sina frityrfärdigheter och vilka är vi att säga emot).
 
Färdigdukat
 
Jag, Fidel Castro och farmor
 
Det färdiga buffébordet med grillade rotfrukter, coleslaw, grön ärthommous, bönröra, ceviche, mangosalsa, kreolskans gryta och diverse annat. 
 
Svårt att få plats med all mat på en tallrik
 
Till eftterrätt blev det ananas som marinerats i honung, kokos och kanel
 
Som sedan grillades...
 
...och blev väldigt sötsur och saftig. Vi åt den med glass och kolasås.
 
Dessertbordet bjöd även på dekadent rödbets- och chokladkaka, chaibrownies, ingefärskakor och glass. 
 
Och det var den matfesten. Jag ska lägga upp receptet på rödbetskakan inom kort, då den är en av de godaste chokladkakorna som finns. 
 
Kram från Minna 

Ceviche

Datum 2015-08-10 Tid 10:13:00 / 0 Kommentarer / Kategori: Varmrätter

Happy Monday!

 

I lördags körde vi den årliga släktfesten på landet, denna gång med karibiskt tema. Man kunde hitta Fidel Castro, en knarklangare som blandade mojitos samt sjunga allsång till ”Sjömansjul på Hawaii” och spela brännboll.  

 

Såklart fanns det massvis av god mat med karibisk touch. Mer inspirationsbilder från festen kommer inom kort. Idag tänkte jag börja med att visa receptet på den bästa cevichen jag smakat. Det var som att ta en tugga av en sandstrand, fast på ett bra sätt. 

 

Goda granatäpplen
 
Mycket rivande
 
Bra räkskalare 
 
 

Fruktig ceviche

 

Räcker till ca 10 personer

 

Ingredienser

1 granatäpple

3 paket torskfilé

1 påse räkor

2 mangos

1 ananas

2 knippen vårlök

3 lime

1 citron

2 krukor koriander

 

Salt/peppar

 

Gör såhär 

Låt räkorna och torskfilén tina. Skala räkor och tärna torsken i små bitar. Riv skalet från limen samt citronen och pressa ur saften i en stor skål. Lägg i torsken och låt den ligga i kylskåp i minst 45 minuter (ju längre desto bättre). Under tiden – ta ut garantäpplekärnorna, tärna ananasen och mangon. Hacka vårlöken. Lägg i allt i skålen med fisken. Blanda runt och låt allt marineras i kylen en liten stund. Skala räkorna och häll i även de i skålen. Avsluta med att klippa över koriandern och blanda allt. Smaka av med salt och peppar.

 

Servera den kall, ställ fram skålen eller häll upp den i små glas.

 

Supersomrig förrätt eller buffétillbehör.

 

 
Kram från Minna 

Tom kah gai

Datum 2015-08-06 Tid 09:55:00 / 0 Kommentarer / Kategori: Varmrätter

 

Nu kommer ett av mina bästa sopprecept – Tom kah gai. Vill man ha de bästa smakerna från Asien i en och samma gryta, då är den här soppan perfekt. Man kan variera den och byta ut kyckling mot till exempel lax, torsk eller tofu. 

 

Livets ört
 

Tom kah gai

 

För två personer

 

Ingredienser

1 matsked olivolja

1/2 chili

1 kruka färsk koriander

2 tomater

3 stjälkar citrongräs

5 cm ingefära

500 ml kokosmjölk

3 limeblad

2 nävar champinjoner

½ blomkål (vi hade även i broccoli, morötter samt zucchini, man kan variera med grönsaker man tycker om)

2 kycklingfiléer

1 lime

Salt

Lite grönsaksbuljong (ungefär 3 dl)

 

Gör såhär

 

Skär citrongräset i 3 delar och krossa det. Riv ingefära och lägg i en kastrull tillsammans med olivolja och uppskuren kycklingfilé. Stek i några minuter. Häll i kokosmjölk. När soppan kokar, lägg i limeblad, skivade champinjoner, uppskuren blomkål, lime (juice & skal), hackad chili och utspädd grönsaksbuljong .

 

Låt det koka en stund, se till att kycklingen inte är rosa i mitten och grönsakerna är relativt mjuka. Avsluta med att lägga i tomaterna och stäng av plattan. Klipp över koriander och salta efter smak.

 

Gott gott gott! 

 
Puss från Minna 

Kräftskiva

Datum 2015-08-05 Tid 16:59:00 / 0 Kommentarer / Kategori: Inspiration
I lördags drog vi ut ett gäng tjejer och hade kräftpremiär i Årsta havsbad. Vi lyckades tajma en av cirka 4 soliga dagar den här sommaren så det blev en svensk sommardag-deluxe. Gummistövlar, kantareller, fästingar, blåbärspaj och allsång inpå småtimmarna, mycket trevligt!
 
Det blev kantarelltoast till förrätt och därefter följde ett smörgåsbord av räkor, kräftor västerbottenpaj, goda ostar och bröd.
 
På med svampplockarhatten!
 
Fröken blåbärsplockare!
 
Vi delade upp oss i ett blåbärslag och ett svamplag, jag var på svamplaget och tog min uppgift på största allvar..
 
Vit sangria, en höjdare efter skogsrundan.
Tadaa!
 
 
Tackar damerna så hjärtligt för livets kräftskiva! Tänkte även dela med mig av receptet på vit sangria, jättegod och svalkande drink (perfekt nu när sommaren tänkt komma på besök, en aning sent men ändå..)
 
Ingredienser:
 
1 flaska  vitt vin
1/2 dl flädersaft
5 dl  sockerdricka
1  skivad färsk grapefrukt
1 skivad färsk lime
1 skivad färsk citron
1 näve skivade jordgubbar
is

Eggs florentine

Datum 2015-08-04 Tid 09:27:00 / 0 Kommentarer / Kategori: Frukost

God morgon!

 

För några helger sen var vi på landet och till söndagsbrunch blev det livets bästa brunchrätt – eggs florentine. Vi gjorde det noggrant denna gång, eftersom på helgen har man tid. Det var hembakat bröd och egengjord hollandaise (bästa såsen?). Det blev både eggs florentine (vegetariska med spenat) och Benedicte (med bräckt skinka). Nästa gång får vi köra eggs royal med kallrökt lax.

 

De blev inte på det klassiska viset då vi skippade de engelska muffinsen och körde på ett supergott bröd med morot och kesella i. 

 

Morotsbröd

 

Ingredienser

2 dl havregryn

5 dl fullkornsdinkelmjöl

2 nypor havssalt

2 teskedar bikarbonat

1 dl hela linfrön

4 dl kvarg

3 matskedar honung

2 rivna morötter

Sesamfrön till dekoration

 

Gör såhär

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda havregryn, mjöl, bikarbonat, salt, linfrön noggrant i en skål. Blanda i en annan skål, kvarg, morötter och honung. Blanda sedan ner kvargsmeten i mjölblandningen. Blanda ihop allt väl, nu kommer smeten kännas nästan lite svampig, ingen fara, så ska den kännas! Tryck ner degen i en brödform med bakplåtspapper. Strö över sesamfrön eller andra frön du tycker om.  Sätt in i ugnen i ca 45 minuter. Ta ut brödet och låt svalna innan du äter. 

 

Eggs florentine

 

Pochera ägg, ta fram hollandaisesås och stek spenat. Skär upp en skiva bröd, lägg på spenaten och det pocherade ägget. Avsluta med att ringla hollandaisesås över det hela. Sen har du den mest ultimata brunchrätten framför dig! 

 

Supersöt vattenmelon och egenplockade jordgubbar
 
Pocherade ägg 
 
 
 HEJDÅ FRÅN MINNA

Brunch, bubbel och blåbärspannkakor

Datum 2015-07-31 Tid 11:23:00 / 0 Kommentarer / Kategori: Frukost
Tänkte tipsa om supergoda blåbärspannkakor som vi åt på min födelsedagsbrunch. Utgår från ett recept på vanliga amerikanska pannkakor men vevar i lite blåbär samt toppar med en magisk sirapsås.
 
Blåbärspannkakor
 
Ingredienser
 
4 msk smör
2 1/2 dl mjölk
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk socker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 msk matolja
1 dl blåbär (går bra med frysta)
 
Gör såhär
 
Lägg smöret i en kastrull och låt det smälta på svag värme. Häll i mjölken och låt den bli fingervarm. Knäck äggen i bunken och vispa ihop. Häll i mjölken och vispa det jämnt. Blanda mjölet med socker, bakpulver och salt och häll sedan ner i bunken med smet.
Rör om med en träslev. Smeten ska vara rätt klumpig så rör bara till mjölet blandats ner. (annars bli pannkakorna inte så fluffiga och fina.) Rör sedan i blåbären.
Stek pannkakorna i matolja, går att göra fler i stekpannan samtidigt då de ska vara ganska små.
 
Servera sedan pannkakorna med en sås blandad på ljus sirap, citronsaft och kanel.
 
//Julia

Frozen pink cheesecake

Datum 2015-07-31 Tid 09:55:00 / 0 Kommentarer / Kategori: Sött
Hej!
 
Denna fredag firas med min bästa sommartårta, nämligen frozen pink cheesecake! Den är så god och fräsch. Det perfekta avslutet på en sommarmiddag. Dekorerar du den med blommor, bär och blad så blir den mycket tacksamt instagrammaterial.  

 

 

Frozen pink cheesecake

 

Ingredienser 

Botten

300 g solrosfrön (kan bytas ut mot andra nötter/frön som man tycker om)

15 urkärnade dadlar

2 matskedar kokosolja

2 nypor havssalt

 

Fyllning

5 dl hallon och jordgubbar (frysta eller färska)

Juice och skal från 0,5 citron

2 dl honung

2,5 dl mascarponeost

2,5 dl kvarg

 

Bär, blommor och blad till dekoration

 

Gör såhär

 

Rosta solrosfröna gyllenbruna i en stekpanna. Häll frön, dadlar, salt samt kokosolja i en matberedare. Mixa till en sammanhängande klump. Tryck ut klumpen i en rund springform. Ställ in i frysen.

 

Diska ur matberedaren. Häll i bär, citronjuice, citronskal och honung. Vänd i mascarpone och kvarg. Blanda smeten väl. Ta ut springformen och häll i fyllningen. Ställ tillbaka formen i frysen och låt den stå 3-4 timmar i frysen tills tårtan stelnat.

 

Ta ut kakan ungefär 20-15 minuter innan servering så att den inte är djupfryst. Dekorera med bär, blad och blommor.

 
 

Nu åker jag till landet och äter rökt sik. Ha en trevlig helg!

 

Kramar från Minna

 

 

Blåbär

Datum 2015-07-27 Tid 12:04:12 / 0 Kommentarer / Kategori: Sött

Hej!

Förra veckan satt vi i blåbärsriset i nästan två timmar. Det var värt myggbett och ont i benen för det resulterade i supergoda blåbärsmuffins! Denna gång med smak av banan och kanel. Kärlek till bären.

 

Blåbärsmuffins

 

Ca 10 st

 

Ingredienser

2 bananer

15 dadlar (urkärnade)

3 ägg

2 dl mandelmjöl

4 matskedar kanel

En nypa salt

2 matskedar bakpulver

4 matskedar kokosolja

2 dl blåbär (frysta går också bra om du inte har färska)

 

Gör såhär

 

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en matberedare och mixa banan och dadlar. Blanda sedan ner äggen, mandelmjöl, kanel, salt, bakpulver, kokosolja (smält, gör det i mikron eller kastrull). Till sist vänd försiktig ner blåbären i smeten.  Häll över smeten i muffinsformar och sätt in i ungen i ca 15-20 minuter.

 

Låt svalna och ät upp tillsammans med te! 

 
 
Kramar från Minna 

Halloumi - och grönsaksbiffar

Datum 2015-07-22 Tid 11:29:19 / 0 Kommentarer / Kategori: Varmrätter
Gjorde jättegoda grönsaksbiffar i måndags. Väldigt enkelt och snabbt, perfekt vardagsmat! Vi åt dem i vitkålsblad med sallad på ruccola, körsbärstomater, avokado och sugar snaps. Slängde även ihop en myntayoghurt med färsk mynta och olivolja för att toppa härlgheten med.
 
Ingredienser:
 
1 zucchini
2 morötter
1 halloumiost
1 ägg
matolja till stekning
 
Gör såhär:
 
Riv zucchini, morötter och halloumi på den grova sidan av ett rivjärn. Lägg alltsammans i en skål och blanda runt samt knäck i ägget.
Forma sedan små biffar genom att pressa ihop smeten i händerna och låta överflödig vätska försvinna.
Stek i olja till de blir gyllenbruna på båda sidor.
 
 

RSS 2.0